Hírek
2012. Május 26. 14:14, szombat |
Helyi
Forrás: OnlinePécs
Nem csak finom, fiatalon is tart az eper
A szakemberek szerint egyértelműen a hazai és szabad ég alatt termett gyümölcs az, amiben a legtöbb a vitamin, és aminek az íze is a legfinomabb.
Eddig csak mediterrán országokból származó, vagy fóliasátorban nevelt epret kaphattunk a boltokban, lassan azonban beköszönt a szabadföldi eper ideje is, amely megközelítőleg egy hónapig tart majd.
Hogy miért érdemes ezt a fajtát választanunk, és egyáltalán, epret tenni a családi asztalra? Egy új amerikai kutatás szerint a bogyós gyümölcsök, így az eper is, késleltetik az öregedés és a szellemi leépülés folyamatát. A bennük található flavonoidok ugyanis gyulladásgátló hatással bírnak, így a környezet számos káros hatásával szemben hatékony védelmet nyújtanak. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy idősebb nőknél az eper és áfonya fogyasztása jelentősen, akár két és fél évvel is késleltette a szellemi teljesítmény romlásának folyamatát. Ebben természetesen nem egyedül az étrend, hanem a mozgásban gazdagabb életforma is szerepet játszhat.
Ha kedvet kaptunk rá, hogy eperrel tartsuk frissen szellemi képességeinket, érdemes néhány szempontot figyelembe venni a vásárlásnál. Amikor kiválasztjuk, melyik csomag gyümölcsöt visszük haza, ne a méret vagy a szín alapján döntsünk, hanem szimatoljunk bele az eperbe. Aminek a legédesebb, legfrissebb az illata, és legegészségesebb a külseje, az az ideális választás.
Tárolni csupán néhány napig ajánlatos, a legjobb, ha minél előbb elfogyasztjuk. Ha mégis várunk vele, tegyük a hűtőbe eredeti csomagolásában, fogyasztás előtt viszont tartsuk rövid ideig szobahőmérsékleten, hogy ne csak a gyümölcs ízét, hanem az illatát is élvezhessük. Tisztítását folyóvízben végezzük, soha ne helyezzük hosszabb időre álló vízbe, mert teleszívja magát folyadékkal, és mind az aromáját, mind vitaminjai egy részét elveszíti.
Érdemes tudni: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, kalóriatartalma pedig alacsony, 100 grammban mindössze 35 kalória. Emellett vasat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan vértisztító és baktériumölő hatással is rendelkezik. Gyógyszere a magas vérnyomásnak, cukorbetegségnek, és nem utolsó sorban székrekedés ellen is bevált.
Hazánkban a földieper bárhol megterem, de a leginkább termést adó körzetek: Pest és Bács- Kiskun megye, valamint Szeged környéke. A téli fagyok az epernél nem okoznak kárt, hótakaró alatt néhány hétig akár a mínusz harminc fokos hideget is elviseli. A földiepret a szakirodalom szamócának nevezi, de az átlagember erről a névről inkább az erdei változatára asszociál. Rendkívül alak és formagazdag növény, így friss fogyasztása mellett kitűnően alkalmas torták, sütemények díszítésére, de ezek alapanyagaként vagy töltelékeként is megállja a helyét. Készül belőle elsősorban a gyerekek örömére fagyi, joghurt, dzsem és szörp is, ugyanakkor három éves korig a szakemberek az eper fogyasztását nem ajánlják, mivel allergiás reakciót válthat ki. Az epret a kozmetikai ipar is szívese használja, arcpakolások, kozmetikai krémek kedvelt alapanyaga.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. December 22. 08:55, vasárnap | Bulvár
Pápaszemes pingvin kelt ki a debreceni állatkertben
Különleges jövevény kelt ki a debreceni állakkertben: egy pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) fióka érkezése gazdagítja a park természetvédelmi törekvéseit - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.